3.8K čtenářů Přidat komentář

Vepřová panenka s chřestem

40 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Postup receptu

  1. Panenky si osolíme, opepříme a zprudka orestujeme, poté dáme do trouby asi na 15 minut.
  2. Chřest si očistíme, oloupeme, dáme do vroucí vody, blanšírujeme a necháme okapat.
  3. Rozpustíme máslo, vyšleháme žloutky, víno, hořčici, dáme do vodní lázně a přidáváme máslo, dokud nezhoustne, dle chuti okořeníme.
  4. Lupínky opražíme nasucho, chřest prohřejeme na másle.
  5. Panenku obalíme v bylinkách, nakrájíme na špalíčky a podáváme s chřestem, holandskou omáčkou a mandlemi.
  • 4 ks panenka (800 g)
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce olej
  • 250 g chřest (bílý)
  • 250 g chřest (zelený)
  • 80 g mandlové lupínky
  • 1 lžíce máslo
  • 4 lžíce bylinky

Holandská omáčka:

  • 125 g máslo
  • 2 ks žloutek
  • 2 lžíce víno (bílé)
  • 1 lžička hořčice (dijonská)
  • sůl
  • pepř (bílý)

Jak uvařit sypkou rýži

Jakoukoliv rýži (i z varných sáčků) vždy pořádně propláchneme až je voda čistá.

Škrob totiž působí rozvaření rýže při vaření.

A abychom měli úplnou jistotu sypké rýže, tak po dokonalém opláchnutí ji orestujeme na oleji s cibulkou a potom ji teprve přelijeme vodou a necháme vařit.

Rýže se OPRAVDU nerozvaří! Je dobré po zalití dát do rýže kostku bylinek: tymián.

Kostka obsahuje olivový olej, který taktéž značně potlačí rozvaření rýže.