Na másle osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme dvě lžíce mouky. Vytvoříme tak jíšku, kterou podlijeme vývarem a přidáme chřest,Ten musíme oloupat a důkladně očistit.
Uvaříme do měkka, poté osolíme a opepříme. Důkladně rozmixujeme a přidáme smetanu, povaříme.
Chléb nakrájíme na drobné kostky a osmahneme na oleji. Přidáme těsně před podáváním. Můžeme ozdobit sekanou petrželkou.
300 g chřest (bílý)
200 g chřest (zelený)
sůl
pepř (mletý)
cibule
80 g máslo
2 lžíce mouka
1 l vývary (zeleninový)
250 ml smetana (ke šlehání)
2 krajíc chléb
olej (olivový)
snítek petrželka
Vylepšený koláč s drobenkou
Koláče s drobenkou budou šťavnatější, když je ihned po upečení mírně pokapeme smetanou ke šlehání.