Z formy odstraníme sáček a chleba pečeme 15 minut. Pak chléb položíme kousek alobalu a pečeme asi 15 minut
žito moc neplatí a upřímně se mi dost líbí i jen přirozeně popraskané, patří to k charakteru tohoto chleba.
Přidáme vodu s máslem, ocet a kmín, potom celozrnnou a žitnou mouku a zamícháme.
, je lepivé, drží tvar, mírně nakyslé). Máme asi 1,4 kg chleba, zdravého, jako za časů našich
lžící ve vodě ve velké průhledné nádobě, přisypeme žitnou Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na
Na rozkvas smícháme kvásek, mléko a mouku. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 14 hodin kynout.
Suroviny na rozkvas smícháme ve větší míse, přikryjeme, aby nám rozkvas neosychal a necháme 12 hodin
Z kvasnic, cukru, 250 ml vlažné vody a trochy mouky uděláme kvásek. Mouku a sůl vsypeme do mísy, uděláme
Přísady smícháme, zaděláme těsto, přikryjeme ho utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout až 4 hodiny
Všechny suroviny promícháme a necháme 3 hodinu kynout. Pak těsto přesuneme do vyhřátého hrnce nebo pekáčku
Vše si dáme do mísy a zpracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny kynout. Poté dáme do pekáče
musí dávat pozor, abyste použili opravdu pouze to nezbytné dostanete z mísy nebo cedníku nakynutý bochan na jiný
Kvásek, vodu a mouku dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit. K rozkvašené mouce
Na horním plechu se bude péct chleba, spodní plech Upečený chléb poznáme podle toho, že při poklepání
Žitné zrno pomeleme na šrot. odděláme, teplotu zmírníme a pečeme, dokud nebude mít chléb
Zároveň s umícháním rozkvasu promícháme všechnu celozrnnou lednice (proběhne autolýza, mouka bobtná a zároveň v chladu