Postup receptu

Korpus na cheesecake

  1. Zapneme troubu na 180 °C, bez horkovzdušného oběhu.
  2. Dno kulaté dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem.
  3. Smícháme suroviny na korpus, hotové těsto prsty vymačkáme na dno formy, v bocích zdvihneme malý okraj.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté vyndáme a dáme stranou.
  5. Teploty trouby stáhneme na 160 °C (žádný horkovzduch!), na dno trouby vložíme pekáč s vodu, která bude při pečení provlhčovat vzduch – cheesecake bude krásně vláčný.

Čokoládový krém na cheesecake

  1. Rozpustíme čokoládu v rendlíku ve vodní lázni.
  2. Do mísy vyklopíme 2 čerstvé sýry Philadelphia (oba celkem cca 350 g) a doplníme mascarpone sýrem, až sýrová směs váží 500 g.
  3. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu, nutelu a vanilkový cukr, vše ručně promícháme, stačí jen nahrubo.
  4. Vezmeme si k ruce elektrický šlehač, který zapneme na nízké otáčky.
  5. Vmícháme vejce, jedno po druhém. Prošleháme, ale nikoliv dlouho a vysokou rychlostí, jinak by se v sýrové hmotě utvořily bublinky a cheesecake by při pečení klesnul.
  6. Sýrovou čokohmotu nalijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme asi na 40 minut péct.
  7. Upečený cheesecake, pokud s ním lehce pohneme, se uprostřed stále mírně chvěje.
  8. Po upečení vypneme troubu, cheesecake však uvnitř necháme, pouze pootevřeme dvířka trouby. Příliš prudká změna teploty by mohla způsobit, že cheesecake uprostřed spadne.
  9. Zhruba po půl hodiněcheesecake vyndáme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu na kuchyňské lince.
  10. Cheesecake necháme v lednici asi 4 hodiny odpočinout (lépe přes noc).
  11. Ozdobíme hlavičkami zeleného chřestu.
  12. Opatrně obřízneme okraje dortu, oddělíme jej tak od formy, sundáme obruč a cheesecake opatrně přeneseme na dortový podstavec nebo tác, na kterém budeme servírovat.

Korpus:

  • 50 g cukr (krupice)
  • 100 g máslo (mírně změklé)
  • 50 g ořechy (lískové, mleté)
  • 20 g kakao (tmavé)
  • 100 g mouka (hladká)

Sýrová náplň:

  • 350 g sýr (Philadelphia (2 balení)
  • 150 g mascarpone
  • 150 g nutela
  • 100 g čokoláda (hořká, 60-70 %)
  • 1 ks cukr (vanilkový)
  • 2 ks vejce

Dohotovení:

  • 200 g hlavičky chřest (zelený)

Skvrny od čokolády

Skvrny od čokolády nebo kakaa odstraníte jednoduše v teplé vodě s pomocí mýdla.

U jemných choulostivých látek používáme nízkotučné mléko.

Látku do něj ponoříme a vymácháme ve vodě.